top of page

FAQ

Vad är Stadsjakten?

Stadsjakten 2020 är ett medlemsevent där Stadsjägarna får visa prov på mod, smartness och sättas i nya situationer. Under 2020 måste alla deltagare vara sk Stadsjägare. Det blir man om man antingen varit med tidigare, eller blir rekommenderad att bli del i våran slutna community. För mer information om hur man blir Stadsjägare och därmed kan delta i eventet under 2020, kontakta oss på info@stadsajkten.nu

När är Stadsjakten?
Det beror på i vilken stad ni vill deltaga. I Göteborg 2020 är det lördagen 5 september.

Vart är start och mål?
Det beror på i vilken stad ni vill deltaga. Läs mer under varje stads egen evenemangssida.

 

Hur mycket kostar det?
Kostnad per person

Göteborg:

Innan 1 januari    475 kr  (950 kr per lag)

1 jan – 31 maj     625 kr (1250 kr per lag)  

1 juni – 31 aug    675 kr (1350 kr per lag)   

1 sep – 5 sep      800 kr (1600 kr per lag)

                

Hur vältränad måste man vara?
Stadsjakten kombinerar en mängd olika utmaningar. Om du kommer till en utmaning som verkar för svår eller fysiskt påfrestande så har du alltid möjligheten att ta dig till nästa utmaning. Lagen måste avsluta 10 utmaningar (av minst 12 olika att välja mellan) för att ta sig i mål med en officiell sluttid. I slutändan är det mest krävande att ta sig mellan utmaningarna. Här får lag strategiskt tänka ut bästa sättet att ta sig mellan utmaningarna.

 

Hur väl måste jag känna till staden?
Det är ett plus, men inget måste. Det är meningen att man ska lära sig under tiden. Ett bra lag med en bra karta och tur med kollektivtrafiken brukar vara med att slåss om topplaceringen.

Finns det en bestämd ordning man måste ta sig an utmaningarna?
Nej, det handlar om att planera. Vissa lag planerar tex att ta utmaningarna långt ifrån starten först för att slippa eventuella köer.

 

Hur hittar jag utmaningarna?
Varje lag kommer få en ledtrådslista som leder till utmaningarna vid start. Ledtrådarna kommer ge exakt placering av de olika utmaningarna, och de kommer variera i utformande. För att klara av en ledtråd får man ta hjälp av tex internet, telefon, andra lag och förbipasserande.

 

Vad händer vid kö?
Det händer varje dag i det daglig livet att man får stå i köer och det är inte olika i det här eventet. Med hundratals lag som springer runt i staden är det omöjligt att klara en dag utan att få stå i kö. Planera smart och kom ihåg; Ha alltid en plan eller möjlighet att ta dig vidare till nästa utmaning!

 

Vad händer om jag inte kan hitta en utmaning?
Fortsätt leta. Utnyttja din omgivning. Ring för hjälp, fråga andra lag. Om du fortfarande kört fast, gå vidare till nästa ledtråd. Du behöver trots allt inte avsluta fler än 10 utmaningar.

Måste man äta något äckligt?
För att officiellt få ta sig i mål måste man klara 10 utmaningar. Vilka ni väljer är upp till er.

Kan jag anmäla mig utan en partner?
Ja det kan du. Men hela lagkostnaden ska vara betald vid anmälan. Du kan också byta din partner när som helst fram till en timme före starten, men ni måste se till att rätt information står med vid registreringen på eventdagen. Dock måste båda deltagarna vara människor, kompositionen spelar ingen roll (partners, sambos, vänner, far/son etc..)

Hur många lag deltar i varje race?
Det beror på i vilken stad vi är i. Dock kan vi i år (2020) inte ha fler än 25 lag per stad, vilket innebär att det är först till kvarn som gäller.

 

Hur gammal måste man vara? 
En i laget måste vara minst 18 år gammal och ansvarar därmed för ”den omyndige”.

Vad får jag med min registration?
1. Reserverad startplats i det önskade eventet.
2. Officiell Stadsjakten T-shirt. Vi kan garantera en funktionströja till de första 100 anmälda personerna.
3. Nummer- och stämplingslapp. Ska vara fullt synlig utanför kläderna under hela tävlingens gång.
4. Ledtrådslista
5. Möjligheten att delta i utmaningar
6. Stadens bästa volontär- och funktionärspool som lyser upp din dag
7. Ett oförglömligt minne

 

Måste jag skriva på en dispensklausul?
Ja

Kan jag använda taxi eller bil?
Nej, eventuella undantag kommer meddelas innan varje tävling.

Kan jag använda cykel, rollerblades, skateboard eller andra färdmedel?
Nej, eventuella undantag kommer meddelas innan varje tävling.

Kan jag använda mitt eget busskort under eventet?
Ja, i de städer där man får använda kollektivtrafik (i dagsläget Göteborg) uppmuntras det! Om du inte har något busskort, eller har glömt det hemma, finns det att köpa dagskort till kollektivtrafiken hos ombud.

Vad hindrar lag från att använda andra sorters färdmedel?
Vi kommer veta! Det kommer finnas videoövervakning, massvis av funktionärer, 100-tals medtävlare och 1000-tals åskådare som gärna skulle sätta dit ett gäng fuskare.

Är registrationen återbetalbar?
Nej. Däremot kan man flytta startavgiften till ett annat event ifall man meddelar Stadsjakten 30 dagar innan. Inom 30 dagar från starten är det omöjligt att få tillbaka startavgiften. Om en medlem i laget inte kan medverka, kan denne bytas ut senast 1 timma innan racet genom ett mail till tävlingsledaren, eller vid registreringen på tävlingsdagen. Startplatsen kan säljas eller ges bort och behövs bara ett mail med de nya laguppgifterna till tävlingsledaren.

Hur länge håller tävlingen på?
Ca 3-6 timmar, plus prisutdelningsceremoni där lagen får möjligheten att byta krigshistorier och erfarenheter från eventet. Observera att efterfesten stryks under 2020 och prisceremonin sker direkt vid målgång.

 

Hur vinner jag?
Vi har en mängd olika priser i olika klasser. De olika klasserna är:
– Bästa utklädnad (nummerlappen måste alltid synas under eventets gång).
– Bästa tid (räknat på målgång med 10 st officiella stämplar):
Damlag
Herrlag
Mixat lag
– Endurance (målgång med flest antal officiella stämplar, vid samma antal stämplar avgörs det på tiden).
– Företagsklassen - Om man är minst tre lag från samma företag som anmäler sig kan man vara med och tävla i vår företagsklass. Då räknas de tre bästa lagens snittid (med 10 st officiella stämplar) ut och på så vis utses vinnarna.

För att få gå i mål krävs att båda lagdeltagarna korsar mållinjen tillsammans.

 

Vad vinner man?
Det beror på vilken klass man vinner. Se föregående fråga. Det kan dessutom finnas ett antal priser som vinns vid diverse utmaningar.
Bl a kan man vinna priser från våra samarbetspartners.
Prisutdelning sker direkt vid målgång under 2020.

 

Allianser? Får lag samarbeta under eventets gång?
Vi uppmuntrar att använda sig av främlingar eller andra lag, i vissa utmaningar är det t.o.m ett måste!

 

Vilka är det som ordnar Stadsjakten?
Vi som ligger bakom Stadsjakten heter Jan och Pernilla Tengwall. Pernilla jobbar som Grafisk Designer och Eventplanerare och Janne jobbar som Innovationsrådgivare på Högskolan i Borås.

Vi kände att det saknades ett event liknande tv-serien Amazing Race (vårt favoritprogram på TV) i Sverige och ville att någon skulle starta ett sådant så att vi kunde delta. Dock insåg vi ganska snart att detta inte skulle ske inom någon överskådlig framtid och beslutade oss för att helt enkelt göra det själva. En kväll i mars 2012 bestämde vi oss för att börja bygga något som varje år blir en folkfest och en dag som efterlängtas redan dagen efter tävlingen har varit. Vi vill vända oss till en bred massa och inte bara dem som gillar att springa löplopp utan även soffpotatisar som tycker om att ha kul. Sedan dess har vi lagt ner otaliga timmar på dagar, kvällar, nätter och helger för att rodda ihop en dag som vi kallar Årets Roligaste Dag.

Har ni fler frågor än de som tagits upp här, tveka inte att kontakta oss via mail till info@stadsjakten.nu.

bottom of page